TRABZON’A OVİT DAĞI MUAMELESİ YAPILIYOR
Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, Karayollarının Trabzon’a özen göstermediğini ve Ovit Dağı muamelesi yaptığını ifade ederek, “Trabzon planlanırken bu 4 bin yıllık tarih dikkate alınıyor mu bilmiyoruz. Konya’yı planlar gibi Trabzon’u planlayamazsınız. Laboratuvar titizliğiyle planlanmalıdır. Karayolları ne yazık ki Trabzon’un kent merkezine şehirlerarasında gösterdiği özeni göstermiyor. 4 bin yıllık kent günümüzde Ovit Dağı muamelesi görüyor. Trabzon bulvarlar, viyadükler ve tüneller kenti oldu. Acaba 4 bin yıllık kent dokusunun korunması gerekirken tünel ve viyadüklere gerek var mıydı? Bunların hepsi ulaşım sıkıntılarını beraberinde getirmektedir. Ulaşımı rahatlatacağı söylenen planlar 2 sene sonra problemleri getiriyor. Trabzon bu süreci yaşıyor.” konuştu.
TÜNEL YAPIMINDA TEKNİK HATALAR VAR!
Trabzon’da yapılan tünellerde teknik hatalar yapıldığını dile getiren Ustaömeroğlu, “Denize dik yüksek eğimli vadilerden oluşan kentimizde, araç ulaşımının vadilere paralel yollarla sahile doğru dikey olarak akması gerekirken; denize paralel, tüm vadileri dik kesen ortalama 30-40 m genişliğinde araç yolları şeklinde planlanmış olması önemli bir teknik hatadır. Kanuni Bulvarında 8 tünel var. Hiçbiri de kent içi trafiğine hizmet etmeyeceği açıktır. Yollar, yolları toplayacağı gibi paslama görevi de görüyor ve 8 tünelle bulvar bu hatayı tekrarlıyor. Denize paralel yol yapılması gerekiyorsa Güney Çevre Yolu yapılmalıdır. Bulvarlar hatadır ve kalıcı çözümler değildir.” ifadelerini kullandı.
KEMERKAYA TÜNELİNİN DÜNYA’DA ÖRNEĞİ YOK!
Trabzon’un 1/5000’lik planında olmayan Kemerkaya Tüneli’nin dünyada örneğinin olmadığını ifade eden Ustaömeroğlu, “Dünyada denize dik bir tünel yoktur. Hem Maçka hem de Kemerkaya tünelinde harcanacak zaman ve kaynaklar yerine sorunları çözücü adımlar atılmalı. Şehir içinde raylı sistem ve metrobüs hattı yapılmalı, Karayollarının yaptığı yollar yaya ulaşımını teşvik etmiyor. Sahil kullanımları güçlendirilmeli. İlçelerden merkeze doğu-batı ulaşım olarak planlanmalı. Özel araçlar şehir içine girmeden otoparklara girmeleri sağlanmalı. Kemarkaya Tüneli doğu yönüne gidecek araçlar sorun yaşayacak. Üniversite yolunda trafik yoğunluğuna sebep olacaklar. İlk başta trafiği çözecek görünüyor ama ilerde sıkıntı yaşanacak. Maçka Tüneli’nde de aynı sorun var.” diye konuştu.
TERMİNAL YERİ UYGUN DEĞİLDİR!
Büyükşehir Belediyesinin tüm itirazlara rağmen Değirmendere Vadisinde yapacağı terminale eleştirisini sürdüren Ustaömeroğlu, “Maçka yolu üzerinde planlanan şehirlerarası terminalin yer seçimi, dere yatağı üzerinde olması ve zeminin jeolojik yapısı nedenleri ile uygun değildir. Ağırlıklı şehirlerarası araç hareketliliğin batı yönünden gelen-giden aralar olduğu düşünüldüğünde, doğu-batı güzergâhı üzerinden terminale kolayca erişilemeyeceği nedenleri ile de uygun değildir. Trafik sıkışıklığı yaratacak. Şu an Trabzon’da yapılan tüm planlamalar ulaşım master planından sonra yapılmalıydı. Ters çalışan bir mantık var.” dedi.
TRABZON İKİ SATI ÖKÜZÜ KURBAN VERDİ
Trabzon’un geçen 25 yılda iki tane sarı öküzü kurban verdiğini söyleyen Ustaömeroğlu, “Bir tanesi Tanjant, Zağnos Bahçecik geçişi. Mimarlar Odası bunu yarım kot yapalım. Vadiyi güneyden dolaşsın. Bahçecik, Yenicuma ve Erdoğdu’ya pas atsın. Ama o zaman davaları kazanmamıza rağmen yol bugün ki haliyle geçti. Şu anda Tanjant’tan Bahçecik’e ve Yenicuma’ya ulaşım yoktur. Oysa Mimarlar Odasının o gün söylemi gerçekleştirseydi Trabzon’un bugün ulaşım problemi olmayacaktı. Bu kent 2 sarı öküz kurban verdi. Birinci Sarı öküzü Tanjant yolunun Meydan Viyadüğünde verdik. Karayolları artık bu kentte gerçek anlamda at koşturmaya başladı.” şeklinde konuştu.
RAYLI SİSTEM VE ÇEVRE YOLU ŞART!
Trabzon’da trafiğin rahatlaması noktasında Güney Çevre Yolu ve Raylı sisteminin elzem olduğunu dile getiren Ustaömeroğlu, “Bunlar yıllardır gerçekleştiremiyor. Çevre yolu bir damardır. Raylı sistem bunun içinde bir kandır. Biri yayaya biri taşıta. Trabzon’da siyasiler bunu başaramıyor diye doğru söylemlerimden vazgeçemem. Dolmuş dönüşümü gerçekleştirilemiyor. Mevcut minibüs sistemi il ölçeğine aykırı. Raylı sistem basit görünüyor ama bu bir realite. Raylı sistem İstanbul, Ankara, Samsun’u kurtarmış bir sistemdir.” ifadelerini kullandı.
ÖZEL HASTANEYLE BAŞA ÇIKILAMADI
Trabzon’da kent trafiğini özel bir hastanenin yönlendirdiğini iddia eden Ustaömeroğlu, “Trabzon kent trafiğini yönlendiren özel hastanedir. Devlet, emniyet bu özel hastane önündeki trafik yoğunluğu ve otoparklarla devlet başa çıkamadı. Hastaneyle başa çıkamayan devlet Gazipaşa, Maraş ve Cumhuriyet caddesi trafiklerini ters çevirdi. Bunları yapamayan devlet hastanenin dibinden tünel açıyor.” dedi.
ULAŞIM MASTER PLANI OLMADAN PROJE YAPILIYOR
Trabzon’da ulaşım master planıyla birlikte yapılması gereken yollar ve tüneller yapılmasına karşı çıkan ve eleştiren Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, “Ulaşım Ana Planında alınacak kararların şu anda plana yansıdığını görüyoruz. Bu tünel geçişleri ve benzeri kararlar ulaşım ana planında verilmesi gereken kararlar. Terminal yeri ve yer seçimleri Ulaşım Ana Planı dışında verilen kararlar. Bunlar baktığınızda daha çok yerel idareden ziyade, merkezi idarenin yatırım kararları. Maalesef yerel yönetimler yapamadıkları ulaşım kararlarını, Karayollarına pas ediyor. Dolayasıyla Karayolları kendi kitabına göre hareket ediyor. Görevi şehirlerarası ulaşımı sağlayacak yollar oluşturmak. Şehir içi yollar oluşturmak değil. Kanuni Bulvarına itiraz ettiğimizde de bu şehir içi yol. Biz sahilden uzaklaştırmaya çalıştığımız trafiği, yoğunluğu hacimleri tekrar sahile aktarmaya başlayacağız. Belki bir noktada idareciler şunu düşünüyor olabilirler. Kemerkaya’dan geçecek tünel, kenti daha çok kıyıya çekecek. Bu tüneli burada yapmayalım dedik. Ama biz doğu, batı istikametinde büyüyen kentken, tamamen güneye giden, yer yer 60 metreyi bulan genişlikte Gümüşhane yönüne bağlantı sağladık. Ortada bir amaçsızlık var. Karayolları eline sazı aldı Büyükşehir ve diğer idarelerde biz yapamıyoruz siz hepsini yapın dediler. Onlar da kendi mevzuatına göre yapıyor. Trabzon’da idareler yanlış yapıyor ve bu yanlışlar geri dönülemez hale geldi. Karayollarının kent içine bu kadar müdahil olduğu bir kent görmedim.” ifadelerini kullandı.
TRABZON’A YENİ ULAŞIM SİSTEMİ ÖNERDİ
Trabzon’da ulaşımın rahatlaması için yeni bir ulaşım sistemi öneren Başkan Ercan Şen, “Karayollarına her yeri terk etmeyelim. Öncelikle yapılması gereken iş ulaşım ana planı. Plan nereden ne yapılacağını verecek. İlk yapılacak işi en sona bıraktılar. Havalimanından kente gelememek bu yüzden oluyor. Bizim bir sürü alternatifimiz var. Lastik tekerlekli metrobüs yapılmalı. Onları da dolmuşlara entegre edeceğiz. Buna balık kılçığı diyoruz. Metrobüs yolcuyu indirecek dolmuşlarla mahallelere dağıtılacak. Oldukça pratik.” dedi.