Uzungöl'de HES Projesine Tepki!

Uzungöl'de HES Projesine Tepki!

Çaykara Solaklı Vadisi'nde yapılmak istenen HES'e tepki gösterdiler, Uzungöl’ün havasını, suyunu, toprağını korumak istediklerini söyleyerek, herkesi mücadeleye çağırdı.

Trabzon'un Uzungöl bölgesinde yapılması planlanan HES projesine karşı vatandaşların ve turizmcilerin tepkisi dinmek bilmiyor. Doğa katliamına neden olunaacağını ileri süren bölge halkı ve Uzungöl Turizmciler Derneği seslerini duyurmak için bir araya geldi.Eylemde konuşan Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş,  "Trabzonspor'un sahibi olduğu 'Bordo Mavi Enerji' adlı şirket tarafından alınan ruhsatla başlayan 'Uzungöl HES' projesi, bölgenin turizmine ve çevreye vereceği zararı önceden öngörmüştür. Bölge halkı güçlü bir şekilde projeye karşı çıkmış ve hukuki yollarla mücadele etmiştir" dedi. Bölgenin turizmden elde ettiği gelirin HES'ten elde edilecek gelirden kat kat fazla olduğunu belirten Keleş,T açılacak tünellerin, patlatmalarla kaynak sularımızın akifer yapısı bozulacak olması, alanda habitat kaybı, dere yatağında değişimler ve yamaçlarda heyelanların olacağını söyledi. Söz konusu projenin Uzungöl gibi bir turizm bölgesinde gerçekleştirilmek istenmesinin hiçbir mantıklı yanı olmadığını, ÇED raporunun 2012'de verilmesine rağmen yatırıma başlanmaması nedeniyle geçersiz hale gelmesi gerektiği ifade eden Keleş, bu konuda hukuki mücadelelerin devam edeceği belirttti.

Trabzonspor'un projeyi gündeme getirmesiyle başlayan tartışmaların, halkın yoğun protestoları sonucunda projenin askıya alınmasının ardından 2018'de şirketin adresinin değişmesi ve yönetim kurulunun yenilenmesine rağmen proje hala devam ettiği öğrenildi. Eyleme katılanlar ellerinde, "Dereler halkındır satılamaz", "HES varsa sıkıntı var", "Alan kim satan kim" ve "Uzungöl rant alanı değil koruma alanıdır" dövizler taşıdılar. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.