AŞI ZORUNLU OLMALI

BAKANLIK YETERİNCE HASSAS DAVRANMIYOR

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, artan vakaları Sağlık Bakanlığının yumuşak davranmasına bağlıyor. Devletin sağlık için yeterince hassas davranmadığını kaydeden Aydın, “Vatandaşın, eğitimi ve ticareti sekteye uğratmamak için aşı konusunda ikna olması ön planda olmalı.” şeklinde konuştu.

YOĞUN BAKIMDAKİLER AŞI OLMAYAN VATANDAŞLAR

Aşı olmayanların yoğun bakımlarda ölümle burun buruna geldiklerini kaydeden Aydın, Trabzon’da birinci dozun yüzde 80’in üzerinde olduğunu kaydetti. Aydın, “Birinci dozu yüzde 90’ın üzerine çıkarır ve vatandaşın ikinci dozunu da olmalarını sağlarsak önümüzdeki aylarda Trabzon’da salgınla baş eder duruma geliriz.” dedi.

SAĞLIĞIMIZ TEHDİT ALTINDA KALIRSA AŞI ZORUNLU OLMALI

Okulların açılmasının üçüncü haftasında vaka sayılarının daha iyi ortaya çıkacağını kaydeden Aydın, “Şayet vakalar artmazsa kısıtlamaya ihtiyaç kalmaz. Ancak durum tersi olursa ek kısıtlamalar gelebilir. Ben aşının zorunlu olması gerektiğine inanıyorum. Ulusal sağlığımızı tehdit eden tehlike karşısında Sağlık Bakanlığı her türlü yetkiye sahiptir.” dedi.

 Vakaların tekrar yükselişe geçmesinin ardından kısıtlamaların tekrar geri mi geleceği yoksa sürü bağışıklığına mı bırakılacağı merak konusu oldu. SBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, vatandaşın aşıya ikna edilmesini, yoğun bakımdakilerin yüzde 90’ının aşısız ya da aşılarını tamamlamayanların olduğunu belirtti. KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, aşının zorunlu olmasını Sağlık Bakanlığının bu konuda yumuşak davrandığını açıkladı.

VATANDAŞ İKNA EDİLMELİ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Aydın, yaptığı açıklamalarda şunlara dikkat çekti: “Şuan sıkılaştırıcı tedbirlere ihtiyaç yok. 100 milyon dozdan fazla aşı yapılmış, 30 milyon doz da depolarda yapılmak üzere bekliyor. Hastalık sınırlandırıcı etkilerin yerine aşıyı hemen hemen herkesin yaptırması konusunda devletin hassas davranması, vatandaşın da ülkesini, eğitimi, ticareti sekteye uğratmamak için aşı konusunda ikna olması ön planda olmalı.

TRABZON SALGINLA NE ZAMAN BAŞ EDEBİLİR?

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı aşılarını oldukları gibi aşı olmayı tavsiye ediyorlar. Aşı olmayanlar çevrelerinde aşı olanların hastalığı hafif atlattığını görmeleri lazım. Aşı olmayanların yoğun bakıma yatıp ölümle karşı karşıya kaldıklarını bilmeleri gerekir. Aşı zorunlu olmaz. Türkiye’de aşı yüzde 80’lerin üzerine çıktı. Trabzon’da birinci dozu yüzde 80’inin üzerinde oldu. Birinci dozu yüzde 90’ının üzerine çıkarır ve ikinci dozu da olmaları sağlarsak Trabzon önümüzdeki aylarda salgınla baş eden duruma gelir.

HATIRLATICI AŞILARA İHTİYAÇ VAR

Sinovac aşısının 2 dozu 3 ay koruduğunu, 3 aydan sonra hastalığın olabilir durumu doğuyor. Bu durumda Sinovac yaptıranların 3 ay tekrarlarla, Biontech aşısı yaptıranların 6-8 aylık tekrarlarla salgınla mücadeleye devam edeceğiz.

AĞIR TABLODAKİLER YA AŞISIZ YA DA AŞISINI TAMAMLAMAMIŞ OLANLAR

Yoğun bakımda yatan hastaların yüzde 90’nı ya aşısız ya da aşılarını tamamlamamış kişiler. Yüzde 90’nın 50’si hiç aşısızlar, 39’u da aşısı tamamlamamış ya da aşısının etkinliği bitmiş olup hatırlatıcı dozu yaptırmamış olanlar. Aşısı tam olup yoğun bakımda olanların oranı yüzde 1-2. Onların da farklı hastalıkları oluyor. Bu mücadeleyi kazanmak ve geçtiğimiz aylardaki kısıtlamaları yaşamamak için aşı yaptırın.”

PCR ZORUNLULUĞU TEDBİRİNE UYUM GÖSTERİLSİN

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ise, kapatmaya gitmeden PCR testi ve aşı kontrolü gibi bir takım önlemlerin alındığını dile getirerek toplum tarafından yeterince algılanmadığını açıkladı. Aydın “Kurallara tam uyum gösterirsek faydasını görürüz. Uymazsak vakalar artarsa, ölümler hiç azımsanmayacak düzeyde değil, daha da artarsa ciddi önlemler alınmak zorunda kalınacak. PCR kontrolüne karşı çıkıyorlar. Bu sağlık hizmeti tüm sektörlerimizin faaliyetlerinin sürekli hale gelmesi için uygulanıyor.

KAPANMAYA GİDİLEBİLİR

Okulların açılmasının 3. haftasında vaka sayıları daha iyi ortaya çıkacak. Okullarda vakalar artmaz azalırsa ek kısıtlamaya ihtiyaç kalmayacak. Ancak durum tersi olursa ek kısıtlamalar gelebilir. Ekonomik olarak en düşük kısıtlamalardan başlayıp vakalara göre kapanmaya gidilebilir. 

AŞI ZORUNLU OLMALI

 Aşının zorunlu olmalı. Ortada halk sağlığını tehdit eden bir durum söz konusu. Bakanlık yumuşak davranıyor. Böyle bir dayatma yapmadı. Ulusal sağlığımızı tehdit eden tehlikeye karşı Sağlık Bakanlığı her türlü yetkiye sahiptir. Tüm önlemler yetersiz kalırsa nihayetinde aşıyı zorunlu hale getirebilir. Teması yüksek olan çalışanların (7-60 yaş arası grubun) aşılama oranlar önemli. Sağlık Bakanlığınca bu grubun aşılama oranları biliniyor. Aşı bizim tek silahımız.” ifadelerine yer verdi.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.