Bakan Turhan’dan öğrencilere altın nasihatler

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, KTÜ Osman Turan Kongre Merkezinde düzenlenen "Mühendislik ve Mimarlık Mesleğinin Dünü-Bugünü-Geleceği" adlı foruma katıldı. KTÜ’lü öğrencilere İnsansız Hava Aracı (İHA) fabrikası ziyaretinden örnek veren Bakan Turhan “Türkiye İHA ve Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) konusunda çok iyi. İHA'ların yüzde 93'ünü kendi üretiyor. Hem üretiyoruz, hem yurt dışına satıyoruz. Bunların üretiminde mühendisliğin her dalından faydalanıyoruz” dedi.

Programa Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoglu, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Salih Cora ve Muhammet Balta, Karayolları Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, KTÜ Rektörü Süleyman Baykal, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi, AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Zorluoğlu, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

TEKNOLOJİ ÇOK GELİŞTİ

KTÜ Mühendislik Fakültesi mezunu olan Bakan Turhan “Mühendis elindeki kaynakları en iyi kullanan, israf etmeyen insandır. Teknoloji şimdi çok gelişti, mühendislik bugün çok farklı boyutlara geldi” dedi. Mühendislik bölümü öğrencilerine seslenen Bakan Turhan “İyi bir eğitim alıyorsunuz. Bunun kıymetini bilmeniz gerekir. Eğer hocalarınızın verdiği eğitimi özümsemeden hayata atılırsanız; bilginiz eksik kalırsa, yanlış olursa, nefesiniz çok çabuk tükenir” ifadelerine yer verdi.

ÇÖKEN BİNAYI ÖRNEK GÖSTERDİ

Sahada öğrencileri zor bir hayatın beklediğini belirten Bakan Turhan “Sahada mühendislik branşından birçok insan çalışıyor. Ve sahada da tecrübe, deneyim ön plâna çıkıyor. Bir projeyi hayata geçirmek istediğinizde plânlama aşaması yapmamız gerekir. Projenin maliyetini, kaynaklarını ve nereden temin edeceğimizi bulup ihtiyaçlarımıza göre projelendirmemiz lazım. Yanlış yaptığınız bir işin faturası size çok ağır olabilir. Bakın geçtiğimiz haftalarda bina çöktü.  Projeye uygun hareket etmediğinizde hem vicdanı bir sorumlulukla, hem de hukukî yaptırımlarla karşılaşırsınız” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Projeyi zamanında tamamlayıp hayata geçirmenin önemine de vurgu yapan Bakan Turhan “İyi bir mühendis iseniz elinizdekileri çok iyi kullanmanız lazım. Yerli yerinde ve zamanında kullanmalısınız. Kaynakları en ekonomik şekilde değerlendirip, bir program dâhilinde hareket etmeniz gerek.  Günümüzde kaynakları etkin ve yerinde kullanmazsanız, heba ederseniz, size kimse iş vermez. Kendi işinizi yapsanız bile rekabet edemez zarar ederseniz.  Burada da üniversite eğitim hayatı çok önemli. Sizler tek çalışmayacaksınız. İs hayatında muhasebe ve mukayese yeteneğini kazanmak için iyi bir mühendis olmanız gerekiyor. Matematik sizler için çok önemli. Bu dersleri çok iyi takip edin” diye konuştu.

GURUR DUYUYORUM

Mühendisliğin geleceğinde bilim dallarının daha da önem kazanacağı belirten Bakan Turhan “Büyük bir havalimanı yaptık. Enerji tasarrufu sağlayabilmek için çatısını şeffaf yaptık. İşte biz buna mühendislik optimizasyonu diyoruz. Mühendisliğin geleceği için ilimi, bilimi, teknoloji iyi takip etmeniz gerekir” dedi. İnsansız hava aracı (İHA) fabrikası ziyaretinden örnek veren Bakan Turhan “Bu İHA'ların yüzde 93'ünü kendi üretiyor. Bunların üretiminde mühendisliğin birçok dalından faydalanılıyor.   Gurur duyuyorum bununla. Türkiye İHA ve SİHA’larda çok iyi. Hem üretiyoruz, hem yurt dışına satıyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.