Başkanlık villası ve mahkeme…

Ali Öztürk Yazdı

Belediye Başkanları kendileri için konut yapmalılar mı? Bize göre hayır… ‘Başkanlık konutu’ bu devirde anlamsız… Konutlar artık zaten villaya ve şatoya dönüştü. Artık ‘Başkanın villası veya başkanın şatosu’ denebilir. Yani yapmak isteyen başkanlar villa veya şato yapabilir!.. Siyaset artık kabuk değiştirdi. Halkın istemedikleri siyasetin sakıncaları haline geldi. Dolayısıyla başkanlık konutu bu dönemde siyasetin ilkelerine de aykırı düşer. Zira başkanlar valiler gibi değillerdir. Valiler görev yaptıkları şehirlerde geçici, başkanlar ise o şehrin zaten sakinleridir. Şehrin sakini başkan, evini de yerini de değiştirmemelidir. Günümüz siyaseti bunu gerektirir.

Başkanlık villası veya şatosu nereden gündeme geldi? Yerel bir internet sitesi ve yerel bir gazetede bir süredir Büyükşehir Belediye Başkanının konut yaptırmasının faydalarından bahsediyor. Valilerin konutlarıyla mukayeseler yapılıyor. Hatta bazı vilayetlerde başkanların da konutları olduğu yazılıp çiziliyor. Daha garip olanı Başkanlık konutunun kent için eksiklik olduğu iddia ediliyor. Biz böyle düşünmüyoruz. Belediye Başkanlarının halk gibi ve halktan biri olarak yaşamalarının çok ama çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bugün AK Partinin adına ‘Gönül belediyeciliği’ dediği belediyecilikte başkanların kendilerine villa yapma hakları yok. Yalnız AK Parti için demiyoruz. Hiçbir siyasi parti, belediye başkanının özel villa yaptırıp kenti sırça köşklerden yönetmesini istemez.

Başkanlık villası veya şatosunun gündemine dönelim. Yerel internet sitesi ve yerel gazeteden sonra önceki gün gazetemize bir video ulaştı. Yalıncak Mahallesi’nden bir vatandaş, paylaştığı videoda Büyükşehir Belediyesinin, mahalleye vakfedilmiş 30 dönüm bir arazi üzerine ‘Ek hizmet binası’ adı altında konak yaptırmak için çalışma başlattığını paylaşmış. Üstelik vakıf arazisinin bir bölümü mezarlık olarak kullanılmış. Ancak Büyükşehir oraları dümdüz yapmış ve bir yer açmış!..

Bütün bu gelişmeleri bir araya toplayarak Başkan Zorluoğlu’nun konak-villa-konut ya da şato meselesini yeniden gündemine alıp almadığını değerlendirdik. Bu pandemi döneminde bunun ziyadesiyle yanlış olacağını dile getirdik. Vatandaşın serzenişlerini, internet sitesinin haberleri ve yerel gazetenin yorumunu da dikkate alarak ‘Villa yine gündeminde’ başlığını attık. günebakış’ın başlığı başkanı rahatsız etmiş olacak ki haberin gerçeği yansıtmadığını ve bunun için hukuka başvuracağını mesaj olarak bize göndermiş. Biz de kendilerine yine telefon mesajı üzerinden; ‘Sorun yok Sayın Başkan… Herkesin yazdığını yazdık. Hukuki hakkınızı sonuna kadar arayabilirsiniz’ cevabını verdik. Böylece anlamış olduk ki Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun başkanlık konutu- şatosu- villası veya konağı gibi bir çalışması yok. Konu 1 yıl önce de gündeme gelmiş, Başkan Zorluoğlu o zaman da yaptığı açıklamada ‘Bu düşünceden vazgeçtik’ demişti. Belki de ikinci kez vazgeçmiştir!..

Başkan Zorluoğlu’nun biraz lüks tutkusu olduğunu, söylemleri ile eylemlerinin pek örtüşmediğini düşünüyoruz. Yaptırmaktan vazgeçtiği villa meselesinin ötesine geçiyoruz. Mesela Belediye Binasında 5 milyon lirayı aşkın tadilatın gerekçesini ‘Başkanın odası deniz görmeli’ diye izah etmişti. O. Fevzi Gümrükçüoğlu’nun tam 10 yıl oturduğu başkanlık makamını deniz görmediği için beğenmedi. Dört milyon liraya başlattığı tadilat bugün 6 milyon liraya ulaştı. Deniz görme aşkı uğruna şu dönemde tadilata 6 milyon lira ödeyen Zorluoğlu’nun yine deniz gören bir konut veya villa yaptırması fikri hiç de aykırı gelmedi bize... Kaldı ki Sayın Başkan 14 Ekim’de başlayıp, 20 Ekim’e kadar devam eden süreçte bazı gazetecilerin ‘Konut yapmalısın başkan… Konuta acil ihtiyaç var’ çağrılarını sessiz geçiştirip tekzip etmemiştir. Ne zamanki günebakış gündemine alıp ‘Gereksiz’ olduğunu yazdı anında cevap yetiştirmiştir. Ne yalan yazdık, ne iftira attık, ne algıyla oynadık. Herkesin konuşup, video paylaşıp, yazdıklarını haber yaptık. Mahkeme önünde yazdıklarımızı savunacak kadar kanaat sahibiyiz. Mahkemeden korksak gazeteci olmazdık. Mahkemenin her aşamasını sizlerle yine paylaşacağız.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.