Liman ve Boztepe arasında füniküler önerildi

Trabzon Kent Konseyi’nin turizm paydaşlarıyla gerçekleştirmiş olduğu anket çalışmasında Trabzon turizminin güçlü ve zayıf yönleri analiz edildi. Trabzon Kent Konseyi, Trabzon’da turizm sektöründe hizmet veren paydaşların gözünde Trabzon turizminin güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve varsa tehditlerinin neler olduğunun belirlenmesi analiz çalışması yapıldı. Ankete turizm alanında faaliyet gösteren veya turizmle dolaylı olarak ilişkili olan kurum veya kuruluşlardan 10 farklı sektöre yer verildi. Bu gruplar şu şekilde; deniz doğa kültür turizmi, eğlence merkezi, finans sektörü, inşaat ve emlak sektörü, kafe, restoran, kamu, meslek odaları, otel ve konaklama, seyahat acentesi, ticarethane vb… Ankete 2 bin 343 kişi katıldı. 36 sorunun bulunduğu ankette, Trabzon turizmiyle ilgili A’dan Z’ye çeşitli ifadeler yer aldı. Katılımcılar kesinlikle katılıyorum, katılıyorum, orta derecede katılıyorum, katılmıyorum, kesinlikle katılmıyorum seçeneklerinden birini işaretleyerek görüşlerini iletirken,  ayrıca kendi görüşlerini belirtebilecekleri açık uçlu görüş belirtme alanına da  yer verildi.

TRABZON’UN GÜÇLÜ YÖNLERİ

Trabzon’un tarihi, kültürel, güvenli bir şehir, doğal güzelliklere sahip, çeşitli ve zengin yöresel yiyecek ve içeceklere sahip olmasının güçlü yönlerinin olduğu anket çalışmasıyla belirlendi.

TRABZON TURİZMİNE PLANSIZLIK VE KAYIT DIŞI FAALİYETLER ZARAR VERİYOR

Ankette Trabzon’da kayıt dışı turizm faaliyetlerinin olduğu, turistik alanlarda, plansız ve çarpık yapılaşmanın söz konusu olduğu görüşüne yer verildi.

ANKETTE DOĞANIN BİLİNÇSİZCE TAHRİP EDİLDİĞİ, SAHİL İÇİN ACİL EYLEM PLANIN HAZIRLANMASI GEREKTİĞİ KAYDEDİLDİ

Katılımcılar Trabzon’la ilgili şu yorumlarda bulundular: “Doğa bilinçsizce tahrip edilerek betonlaştırılmıştır. Tarihi ve kültürel miras ya restore edilmemiş ya da restorasyon esnasında aslına uygun olmayan yöntemler izlenmiştir. Turizm sektöründe genellikle Arap turizmi olarak isimlendirilen doğu pazarı göz önüne alınmıştır. Oysa batı ülkelerine de önem verilmeli, ‘Pazar arayarak Avrupalı turisti bölgeye nasıl çekeriz?’ sorusuna yanıt aranmalıdır. Bir diğer Pazar olan uzak doğu pazarının da hedeflenmesi son derece önemlidir. Trabzon turizmi müzecilik konusunda istenilen düzeye henüz ulaşılamamıştır. Turizmin tüm sektörlerinde yetişmiş eleman sıkıntısı çekilmekte olup, bu durum özellikle iletişim ve hizmet sektöründe kendini hissettirmektedir.

TRABZON SAHİLİ İÇİN ACİL EYLEM PLANI

Trabzon sahilinin mevcut durumunun değerlendirilmesinin yanı sıra ‘kısa, orta ve uzun vadedeler için neler hedeflenmelidir?’ sorusuna yönelik taraflarca acil eylem planları yapılmalıdır. Trabzon turizmine yönelik nitelikli ulusal ve uluslararası tanıtım etkinliklerinin sayısı artırılmalıdır.  Buna yönelik dijital ortamlar hazırlanmalı, basılı dergiler çıkarılmalı ve kurumsal bazda gerekli tanıtım faaliyetleri yapılmalıdır.

MEYDAN’DA ULAŞIM ARAÇ PARK SORUNU KALICI ÇÖZÜLMELİ

Trabzon’un meydan mevkii öncelikli olmak üzere şehirdeki ulaşım ve araç park sorunlarına acil ve kalıcı çözümler getirilmelidir. Uzungöl başta olmak üzere tüm doğal park ve mesire alanlarında da otopark sorununa doğa dostu projelerle kalıcı çözümler getirilmelidir.

RAYLI SİSTEM VE ÇEVRE YOLU İÇİN ADIM ATILMALI

Trabzon’da trafik sorununa kalıcı çözüm getirecek ve şehri doğudan batıya bağlayacak raylı sisteminin ve güney çevre yolunun ivedilikle yapılması için gerekli adımlar atılmalıdır.

YÜRÜYÜŞ VE SPOR ALANLARI YETERSİZ

Şehrin tümüne hitap eden yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanlarının sayısı oldukça yetersiz olup, en kısa zamanda artırılması için yerel yönetimler ve ilgili merciler çözüm üretmelidir. Mevcut alanların sayısı hem kısıtlı hem de bir kısmı oldukça bakımsız durumda bunların da bakımı yapılarak engellilerin de kullanabileceği konuma taşınmalıdır.

TRABZON LİMANINDAN BOZTEPE’YE FÜNİKÜLER ÖNERİSİ

Trabzon Limanı veya Meydan Parkı’ndan uygun bir konumdan Boztepe’ye bir füniküler hat yapımına yönelik çalışmalar yapılmalı bu hem trafiği rahatlatır hem de belediye için gelir getirici bir fırsat olur.  Ayrıca Turizm için farklı bir destinasyon fırsatı yaratır.

ESNAF KALDIRIMLARI İŞGAL EDİYOR

Kaldırımların esnaf tarafından işgal edilmeleri şehir içi ulaşımı sıkıntıya sokmakta ve görsel kirlilik oluşturmaktadır. Bu durumun ortadan kaldırılması gerekir. Yayla turizmine yönelik planlama ve projeler yapılarak, yaylalara ulaşım konusunda çalışmalar yapılmalıdır. Trabzon turizmi, yalnızca Trabzon özelinde ele alınmamalı, daha geniş bir bakış açısıyla “Karadeniz Turizmi”ne odaklanılmalıdır.”

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.