Astronatlara yemek, Köse'den gidecek

Gümüşhane’de yeni bir ürün olan ve Köse ilçesinde daha önce deneme amaçlı ekimi yapılarak olumlu sonuç alınan Kinoa bitkisi, üreticinin yüzünü güldürüyor. 

Elde edilen ekonomik gelirin diğer mahsullere göre yüksekliği nedeniyle her geçen yıl Gümüşhaneli çiftçiler arasında yaygınlaşan Kinoa bitkisi üreticilerinden Seyhan Tok, ilk kez ekmelerine rağmen buğday ve arpanın getirisinden kat kat daha fazla bir gelir elde etmeyi umduklarını söyledi. Köse ilçesinde 100 dönümlük bir arazide Kinoa ekimi yaptığını dile getiren Tok, “Bu sene ekimi yaparken sulama imkânı olacağını düşünmüştük ancak olmadı. Mevsim de kurak geçti. Buna rağmen satış anlamında sıkıntı olmaması ve ekonomik değeri fazla olması nedeniyle diğer ürünlere karşın çok daha kârlı.” dedi.

İlk kez denemelerine ve buna bağlı acemilikler olmasına karşın arazisine Kinoa ekmiş olmaktan son derece memnun olduğunu kaydeden Tok, “Güz aylarında tarlanın sürülmesi gerektiği hâlde sürmedik. Hangi tarlaya, hangi tohum ve ne kadar gübre kullanacağımızı bilmiyorduk. Acemice ekim yaptık. Üstelik Kinoa tohumu, bu yıl adaptasyon süreci geçirmiş olduğundan gelecek yıl daha verimli olacak.” diye konuştu. Kinoa’nın iki hafta sonra hasadı olacağını belirten Tok, “Bu yıl 100 dönümlük arazimden yaklaşık 20 ton ürün bekliyoruz. Sulama ve diğer işlemler daha profesyonelce yapıldığında 40 ton civarında ürün alınabilir. Bu ürünü en kötü ihtimalle fabrikaya verdiğinde 200 bin liralık bir gelir elde edilir. Öte yandan adaptasyon sürecini geçirmiş tohum özelliği göz önünde bulundurup tohum olarak sattığında ise şu anda kilogramı 70 liradan satılıyor. Bu da 1 milyon 400 bin lira gibi astronomik bir gelir demek.” ifadelerini kullandı.

Özellikle Kelkit, Şiran, Köse havzasında bu ürünü yetiştirmek isteyen kişilere her türlü desteği sağlayabileceğini ifade eden Tok, “Arzu edenlere bilgi tecrübe noktasında hem yardımcı oluruz hem de destek oluruz. Tohumlarımız adaptasyon sürecini tamamlamış olduğundan onların da işlerine gelir. Bana 0541 445 30 29 numaralı telefondan ulaşabilirler.” dedi.
Kinoa bitkisinin ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi tarafından astronotların beslenmesinde kullanıldığına dikkat çeken Tok, “Bu bitki ilk keşfedildiğinde bunu astronotlar kullandı ve hâlen kullanıyor. Az tüketilmesine karşı tok tutuyor. Yüksek protein değerine sahiptir. Şu anda astronotların yanı sıra sporcular, mankenler ve kendisini seven insanlar kullanıyor.” diye konuştu.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen ise konu ile ilgili geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, “İklim şartları yönünden ilimize oldukça uygun olan Kinoa bitkisi, protein ve amino asitlerin tamamını içeren tek bitki olma özelliğine sahiptir. Kilogram fiyatı geçen yıl tarladan 8 TL’den alıcı bulan Kinoa’dan dekara 600 ila 800 kg arasında ürün alınabilmektedir. Sulama imkânları ve bakımı arttırıldıkça bu rakam 1000 kilograma kadar çıkabilmektedir.” şeklinde konuşmuştu.

Kinoa’nın pilav gibi tüketilebildiği gibi un hâline getirilip çok geniş bir alanda da kullanılabildiğine vurgu yapan Birşen, “Aynı zamanda ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır. Buğday tarımı ile pek çok ortak özellikleri mevcuttur. Ekimi buğdayda olduğu gibi klasik hububat mibzeri ile hasadı da klasik buğday biçerdöveri ile yapılabilmektedir. Beyaz, kırmızı ve siyah olmak üzere 3 çeşit kinoa vardır. Yüksek fiyatlardan alıcı bulan kinoa, üreticilere dekarda 4 bin ila 6 bin liraya varan getiri sağlamaktadır.” demişti.

Kinoa tarımı ile kıraç arazileri daha iyi değerlendirebilmek adına, boş kalmasının önüne geçebileceğini dile getiren Birşen, “Alternatif ürün olarak çiftçilerimizin gelir düzeyini artırabileceği, bilimsel olarak da birçok faydasıyla çiftçilerimize iyi bir gelir getireceği, tarım ve tarıma dayalı ekonomiyi canlandırabileceği, refah düzeyini iyileştirebileceği öngörülmektedir.” ifadelerini kullanmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.