Felakete ortak akıl vurgusu

Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi Başkanı Ercan Şen, 18 Haziran tarihinde Trabzon Araklı'da yaşanan ve 8 vatandaşın hayatını yitirdiği 2 kişinin de kayıp olduğu sel felaketine dair konuştu. Trabzon’da yaşanan felaketlere ortak akılla engel olunabileceğini söyleyen Şen, doğaya meydan okunmadan tüm mercilerden görüş alınarak çalışma yapılması ve rant uğruna felakete göz yumulmaması gerektiğini ifade etti.

FELAKETİN SORUMLUSU İNSAN

Araklı ilçesinde meydana gelen sel-su baskını afetinin sorumlusunun insan olduğunu belirten Şehir Plancıları Odası Trabzon Şubesi Başkanı Ercan Şen, “Belirtmek gerekir ki bu denli büyük kayıpların yaşanmasının sorumlusunu sadece doğa ve meydana gelen afet olayı olarak nitelemek saf dilli bir yaklaşımla bilimi ve tekniği ayaklar altına almakla eşdeğerdir. Kamuoyuna altına çizerek bir kez daha açıklamak isteriz ki ülkemizde, bölgemizde ve özellikle ilimizde meydana gelen bu tür olayların yadsınamayacak derecede sorumlusu insan faktörüdür.” dedi.

DOĞAYA MEYDAN OKUNMAMALI

Yerleşim ve ulaşım imkânları kısıtlı olan Trabzon’da adeta insan eliyle doğaya meydan okuyan aynı zamanda ciddiye almayan bir tutum oluştuğunu altını çizen Ercan Şen, “Devlet mekanizması ise başına buyruk gelişen bu durumu kontrol etmek bir kenara dursun imar affı gibi akıl almaz yasal düzenlemelerle adeta kuralsızlığı teşvik etmiştir. Araklı ilçemizde yaşanan vahim olayın faili bugüne değin üzerine düşen görevleri yerine getirmeyen kamu kurumlarıdır.” diye konuştu.

ORTAK PLANLAMA YAPILMALI

Ercan Şen, kentte doğaya karşı yapılan tahribatların güzel sonuçlanmadığını belirten Trabzon’da tüm mercilerin ortak kararıyla planlama anlayışına gidilmesini istedi.  Şen, “Kıyıların doldurularak talan edilmesinden, dere yataklarında yerleşime izin verilmesine, korunması gerekli hassas alanların rant uğruna imara açılmasından yaylalarda, meralarda, hazine alanlarında ve orman alanlarında yapılaşmaya göz yumulmasına kadar üzerinde önemle durulması gerekli konuların yanında; bütünleşik bir yaklaşımla, tüm kesimleri kapsayıcı ve tüm görüşleri ciddiye alacak bir planlama anlayışını yetkili tüm mercilere bir kere daha salık vererek hatırlatmak isteriz.” dedi.

KIYI VE DERELERDE ÇALIŞMA YAPILMALI

Kontrolsüz, plansız ve projesiz yol ve yapılaşmaya izin verilmemesini ve derelerde hafriyat dökümününüm önüne geçilmesini isteyen Ercan Şen, “Kıyı şeridi boyunca yüzey sularının denize ulaşmasını engelleyen Karadeniz sahil yolunun sorunlu kısımları belirlenerek set işlevi ortadan kaldırılmalıdır. Planlı ve kontrollü şehircilik anlayışıyla en küçüğünden en büyüğüne belediyeler kanunların verdiği görev ve sorumluluklarını yerine getirmelidir. Tüm kamu erki seferberlik anlayışı içerisinde kanunların kendilerine verdiği görevleri yerine getirmediği ve problemleri çözmediği sürece yaşanan olayın benzerinin yaşanması kaçınılmaz olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.