Kapılar kapandı

TÜRKİYE’NİN fındık devi Oltan Gıdanın 2014 yılında İtalyan çikolata devi FerreroGrubu’na satılmasının ardından tüm fabrikalara sahip olan Ferrero, Maçka Esiroğlu’nda bulunan fabrikasını geçici süreyle kapattı, 300 işçi ise işsiz kaldı.  30 yıldır faaliyette olan fabrikanın kapatılmasının ardından 300 kişilik işçi grubuna yetkililer tarafından tebliğ edilen karar da işçilerin 27.07.2018 tarihinden 15.01.2019 tarihine kadar ücretli 6 aylık izne çıkartıldığı ve fabrikanın askıya alındığı söylendi. 6 ay sonrasında işçilerin Esiroğlu’nda tekrar işe dönüp dönmeyeceği konusunda açıklama yapılmazken, işten çıkartılan çalışanlara imzalatılan sözleşme de 6 ay boyunca hiçbir yerde çalışamayacakları ve daha sonra Ferrero’nun istemesi durumunda geri gelecekleri tebliğ edildi. İşte Ferrero Fındık İthalat ve İhracat A.Ş.’nin çalışanlara yaptığı açıklama: ““Tedarik Zincirinde mükemmellik” programının bir parçası olarak; Ferrero Fındık İthalat Ve İhracat A.Ş. Türkiye’deki fındık tedarik zincirindeki kaliteliyi artırmak amacıyla üretim süreçlerini kısmen askıya alacaktır. Bu nedenle, 27 07 2018 tarihi itibarıyla Ferrero Fındık İthalat Ve İhracat A.Ş.’nin Esiroğlu Mahallesi’nde bulunan tesisindeki üretimin 15.01.2019’a kadar askıya alınmasına karar verilmiştir.” denildi.

Kapatma kararının ardından vardiya değişimi sonrası işten çıkartılan 50 kişilik gruptan bazıları yaşanan duruma isyan ederken, birçoğu da işten çıkartılmalarına ağlayarak sessiz kaldılar. Az sayıdaki işçi kapatma kararına isyan ederken birçoğu da kapatma kararına hem ağladı hem de sessiz kaldı. Bazı işçiler ise fabrikanın kapatılmasına isyan edenlerle sert diyaloğa girerek tartıştı.

Ferrero’nun işten çıkardığı 300 işçiden biri olan M. B., böylesine bir karar beklemediklerini ifade ederek, “Bu kararı beklemiyorduk. Bize şurada bir yer bakıyoruz sizi tekrar burada işe başlatacağız diye de bir şey demediler. Sadece 6 ay sonra döneceksiniz bunun garantisini veriyoruz dediler. Dönersek de büyük ihtimal buraya dönmeyeceğiz. Esiroğlu’nu Esiroğlu yapan bir yer varsa orası da bu fabrikadır.” şeklinde konuştu. Diğer işçiler ise işten çıkartılmaya sessiz kaldılar.

Fabrikanın kapatılmasının ardından açıklamalarda bulunan Esiroğlu Mahallesi Muhtarı Temel Aydın, “Mahallemizde fabrika kapatıldı. 300 çalışan işsiz kaldı. Esiroğlu halkı olarak kesinlikle kapatılmasını istemiyoruz. Yetkililerden ve devlet büyüklerimizden olaya el atmalarını diliyor ve istiyoruz.” diyerek isyan etti. Ferrero’nun işçilere net bir şey söylemediğini 6 ay sonrasında işçilerin ortada da kalabileceğinden söz eden Esiroğlu Mahallesi Muhtarı Temel Aydın, “Net olarak tadilatın olduğu bize denmiyor. 6 ay boyunca ücretli izin verildi. Esiroğlu’ndaki fabrikayı askıya aldım diyor. Benim bildiğim önce değerlendirme ve proje yapılır onun ardından kapatılır. Arkadaşlarımız diyor ki “Fabrikamız kapatılmasın. 30 yıldır bu fabrika burada.” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.