OTOGARDA YER SEÇİMİ ÖNEMLİ

KTÜ Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Yıldırım, Değirmendere Oto Galericiler Sitesi yanında belirlenen 8 dönümlük araziye yapılacak olan yeni şehir otogarını değerlendirdi. Yıldırım, büyük projelerde en önemli sürecin uygun yer seçimi olduğunu belirterek, idarecilerin geç olmadan konuyu enine boyuna değerlendirmelerini istedi. 

EN ÖNEMLİ SÜREÇ UYGUN YER SEÇİMİ

Büyük mühendislik projelerinin yapımında en önemli sürecin uygun yer seçimi olduğuna işaret eden KTÜ Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Yıldırım, Değirmendere Oto Galericiler Sitesi yanında belirlenen 8 dönümlük araziye yapılacak olan yeni şehir otogarını değerlendirdi. Yıldırım, “Bu süreç, projeyi başlangıcından bitişine kadar ve sonrasında projenin sürdürülebilirliğinde, her aşamada etkiler. En uygun yer seçimi işlemi ise teknik bir problemdir ve analiz süreci gerektirir. Trabzon için yapılması düşünülen otogar, şehir hastanesi, okul, kampüs, yol güzergahları vb. projelerin sürdürülebilir olması içinde başlangıçta, en uygun yer seçimlerinin yapılması gerekir. Dünya literatürüne baktığımızda, otogar için en uygun yer seçimi problemlerinde; ulaşım, erişim, toplu taşıma bağlantıları, arazi kullanımı, uzun/orta vadeli planlarla uyum, altyapı, çevresel etkiler, topografya, mülkiyet, toprak sınıfı, lojistik ve diğer taşıma hatları (hafif raylı sistem vb.) uyumu, sanayi ve ticaret alanları ile entegrasyon vb. bir çok faktörün birlikte irdelendiği ve analiz edildiği görülmektedir. Bu bağlamda, bizim de, otogar projemiz için, ya belirlenen alternatifleri Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri ile analiz etmemiz ve en uygun olanını belirlememiz ya da doğrudan Coğrafi Bilgi Sistemleri teknolojileri ile en uygun yer analizini yapmamız gerekir. Yöneticilerimizin, çok geç olmadan bu süreci işletmesi önemlidir. Aksi halde, gelecek nesiller için, sürdürülebilirliği açısından, sorunlu bir proje ortaya çıkabilir.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.