YILDIRIM BIYIK'TAN YANA...

KTÜ Harita Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Yıldırım, Yomra Belediyesiyle Avrasya Üniversitesi arasında tartışmalara neden olan 47 dönümlük araziyi; arazi yönetimi, planlama, kıyı vb. tescil dışı alanların yönetimi açısından bilimsel bir değerlendirmeyle ele aldı. Yıldırım, “Bu alanlarda halkın kullanım hakkı kesinlikle sınırlandırılamaz.” diyerek Danıştay’ın kararını örnek gösterdi.

YASA VE KANUNDAN YOLA ÇIKTI

Anayasa’nın 43. maddesi ve Kıyı Kanununun 5 ve 7. maddelerinden yola çıkarak arazi tartışmasını ele alan Prof. Dr. Volkan Yıldırım, “Yasal mevzuat açısından bakıldığında Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 43. maddesinde, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu hükmü yer almaktadır. Kıyı Kanununun 5. Maddesinde ise; kıyıların, devletin hüküm ve tasarrufu altında, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık olduğu; aynı Yasanın 7. maddesinde kamu yararının gerektirdiği hallerde, uygulama imar planı kararı ile deniz, göl ve akarsularda ekolojik özellikler dikkate alınarak doldurma ve kurutma suretiyle arazi elde edilebileceği; bu arazilerin devletin hüküm ve tasarrufu altında olduğu, özel mülkiyete konu olamayacağı hükme bağlanmıştır.” ifadelerini kullandı.

YENİDEN PLANLAMA YAPILMALI

Tartışmalara neden olan 47 dönümlük arazinin yeniden planlanması ve değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Volkan Yıldırım, “Kişi başına düşen yeşil alan miktarlarına ve ilgili yerel ve üst mahkemelerin verdiği kararlara istinaden, sosyal yaşam alanı olarak kısıtlı imkanların  yer aldığı ilçemizde; bütün sahil dolgu alanının ve üzerindeki bütün resmi/özel tesisler ve bu tesislerin kullanımına tahsis edilmiş alanların, sürdürülebilir arazi kullanım standartlarına uygun olarak, yerel halkın, çocukların, turistlerin, öğrencilerin vb. tamamına açık sosyal alanlar olarak, yeniden değerlendirilmesi ve yeniden planlanması gerektiği kanaatindeyim.” şeklinde konuştu.

 “DANIŞTAYIN KARARI ÇOK AÇIK: GİRİŞ ENGELLENEMEZ”

Danıştay’ın 2003 yılında verdiği bir kararı hatırlatan Prof. Dr. Volkan Yıldırım, “2003 yılında Danıştay tarafından verilen karar çok açıktır. Bu kararda özetle; dolgu alanında yapılan bir tesisin çevresindeki Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kamunun kullanımına açık tutulacağının ve bu alanlara girişin kesinlikle engellenemeyeceğinin hüküm altına alındığı anlaşılmaktadır. İlgili karara göre; kullanımı kısıtlayıcı, giriş ve çıkışları engelleyici, tel örgü, bariyer, çit vb. unsurların; kıyı ve imar mevzuatında öngörülen yetkili idare tarafından (belediyeler) kaldırılması gerekmektedir.” diye konuştu.

YOMRA YEŞİL ALANDA ÇOK GERİDE

Trabzon’un Yomra ilçesinin dünya standartlarının çok altında bir yeşil alana sahip olduğuna dikkat çelen Prof. Dr. Volkan Yıldırım, “İlgili alanda yaşayan yaklaşık nüfusun 10.000 olduğu değerlendirildiğinde, kişi başına düşen toplam yeşil alan miktarı 3.6 metrekare olarak hesaplanacaktır. Dünya standartlarında bu oran 10 metrekaredir. Yani bu durumda Yomra’mız, dünya ortalamasının çok altında kalmaktadır. Kişi başına düşen yeşil alan oranlamasını, ilgili özel üniversite açısından ele alırsak; üniversite alanı 5 dönüm, tahsisi yapılan alan 47 dönüm ve üniversitenin ilgili fakültesinin 2017 yılı öğrenci sayısı bin 868 olduğu dikkate alındığında, öğrenci başına düşen yeşil alan miktarı yaklaşık 28 metrekare olarak hesaplanacaktır. Oysa tarif ettiğim bölgede yaşayan vatandaşlarımız için bu oran sadece 3,6 metrekaredir. ” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.