Yangın  siyasete sıçradı

 AK Parti Ortahisar İlçe Başkanı Selahaddin Çebi, Ege ve Akdeniz’de yaşanan yangınlar üzerinden başlatılan hükümeti karalama kampanyasına tepki gösterdi. Başkan Çebi’nin açıklamalarına CHP Ortahisar İlçe Başkanı Fatih Suat Oyman’dan karşılık geldi. 

Başkan Selahaddin Çebi, “Ömründe hiç orman yangını görmemiş ya da orman yangınına müdahale etmemiş insanların çıkıp uçak yetersiz demesi...Evet OGM’nin hava filosunun çoğunluğunu helikopterler oluşturur. 39 helikopter, 3 Amfibik Uçak. Sen de bir sor neden?  Uçaklar yangın bölgesine 1 saatte 2 defa su atımı yapabiliyor, 8 ton. Helikopterler ise 1 saatte 8 defa su atımı yapabiliyor, 30 ton ve üzeri. Önemli olan havada neyin uçtuğu değil, önemli olan yere ne kadar su attığıdır. Uçaklarda su dalgasız ve asgari 2 km açıklığı olan büyük baraj ve denizlerden alabilir. Helikopterler ise OGM"ce orman içerisinde kritik noktalara yapılmış yaklaşık 3 bin’600 den fazla su toplama çukurlarından veya havuzdan gölden anında alır. Ülkemiz kıyı kesimi çok dağlık olduğu için helikopterler uçaklara göre yangının can alıcı noktalarına üzerlerinde duruş dahi yaparak daha isabetli atışlar yapar. Helikopterlerin havada manevra kabiliyeti fazla olduğu için kısa zamanda farklı noktalara su atabilmesine rağmen bir uçak su atacağında yangın üzerinde daha geniş bir hava sahasına ihtiyaç duyar. Diğer hava araçlarının ayrılmasını gerektirir. Yangın sadece havadan atılan su ile sönmez alevi pusturup ekibin içeri  girip soğutma işlemine başlamasını sağlar. Kısacası ltta da çalışan insanlar vardır ve Uçaklar aynı noktaya fazla su attığı için altta çalışan insanlara zarar verebilir. Yazık ediyorsunuz kahramanca mücadele eden  ormanın kahramanlarına!..” açıklamalarında bulundu.

“YAPILAN PAYLAŞIMA ŞAŞTIM”

CHP’li Başkan Oyman, AK Partili Başkan Çebi’yi sosyal medya hesabından hedef aldı. Başkan Oyman, “Siyaseti lütfen bir kenara koyalım; bir makina mühendisi olarak bir makina mühendisinin bu paylaşımından utandım. Trabzon’dan uçak imalatçılarına sesleniyorlar: ‘Uçak dediğiniz nedir? Yaptığınız uçaklar bir işe yaramıyor, boş verin helikoptere dönün.’ Üretilen her modelin bir faydası vardır, farklı tonajları vardır. Hava araçlarının hatta aralarında tiplerinin dahi belli bir çalışma prensibi vardır. Örnek olarak kovalı helikopterler yangının başlangıcında olay yerine müdahalede etkili olabilir, geniş çaplı yangınlarda uçaklara ihtiyaç duyarsınız. Paylaşımda verilen değerler çok kısıtlı düşünülerek not edilmiş. Orman yangınlarında koruyucu çember oluşturmaktan tutun, çevredeki ağaçları soğutmak, yanan yerleri söndürmek gibi birçok teknik detay vardır. ‘Altta çalışan ekip var diye uçak kullanılmaz’ nasıl bir detaydır, organizasyon diye bir şey yok mu? Rusya’dan gelen uçaklar niye çalışıyor? İspanya ve Hırvatistan THK’da da bulunan cana dair söndürme uçaklarını destek için neden gönderdi? Uçaklar neden üretildi! Sırf bir şeyi savunacağım diye yapılan paylaşıma şaştım; Allah kimseyi kendinden, mesleğinden, bilgisinden kopararak böyle bir paylaşım yapmaya kendini düşürmesin.” eleştirilerinde bulundu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.