Hayaller tek tek gerçek oluyor!

Temellerini Berat Albayrak atmıştı...

Doğalgazda merkez ülke olma hedefi bulunan Türkiye, ihracat bağlantılarına bir yenisini daha ekledi. Romanya'ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğalgaz ihracatı için anlaşmaya varılmasının ardından dün de Moldova ile imzalar atıldı. BOTAŞ, Enerji Yüzyılı vizyonu ile yeni ihracat anlaşmaları için birçok ülke ve şirketle görüşmelerini sürdürüyor. Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, enerjide ticaret merkezi olma çalışmalarında Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı görevinde attığı adımlara dikkat çekti. Güngör, Berat Albayrak'ın Türkiye'nin yeni enerji jeopolitiğinin temellerini attığını belirterek, "Albayrak döneminde en yakın çalışma arkadaşlarından olan bugünkü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da stratejik vizyonla çalışmaya devam edip tabir yerindeyse kaleye son vuruşları yapıyor" dedi.

Türkiye, ihracat anlaşmalarıyla Avrupa'nın enerji arz güvenliğinin teminatı olmaya devam ediyor. Doğalgazda merkez ülke olma hedefi bulunan Türkiye, ihracat bağlantılarına bir yenisini daha ekledi. Romanya'ya günlük 4 milyon metreküpe kadar doğalgaz ihracatı için anlaşmaya varılmasının ardından dün Moldova ile imzalar atıldı. Böylece ihracat anlaşması imzalanan ülke sayısı Yunanistan, Macaristan ve Bulgaristan'la birlikte 5'e çıktı.

Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör köşesinde enerjide ticaret merkezi olma çalışmalarında Berat Albayrak'ın attığı temellere dikkat çekerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın da aynı vizyon ile çalışmaları sürdürdüğünü yazdı. İşte o yazı:

Farkında mısınız?

Türkiye adım adım enerjide ticaret merkezi oluyor. Romanya, Bulgaristan, Macaristan derken halkaya şimdi de Moldova eklendi. BOTAŞ, East Gas Energy Trading şirketiyle anlaştığını dün duyurdu. Moldova'ya günlük 2 milyon metreküp doğalgaz aktaracağız.

Hayaller birer birer gerçeğe dönüşüyor.

Burada bir hakkı teslim etmek gerekir. O hak elbette Berat Albayrak'ın...

Çizdiği stratejik vizyonla Türkiye'nin yeni enerji jeopolitiğinin temellerini attı.

Albayrak döneminde en yakın çalışma arkadaşlarından olan bugünkü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar da o vizyonla çalışmaya devam edip tabir yerindeyse kaleye son vuruşları yapıyor.

Elbette, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde...

Bu hamlelerle, artık Türkiye Avrupa'nın enerji arz güvenliğinde söz sahibi oluyor. Yarın öbür gün Erdoğan'ın sözünü ettiği gaz merkezi olma yolunda da önemli bir eşik daha geçiliyor.

Hem de Türkiye iki yıldır boş duran Türk Akım devreye girdikten sonra boşa çıkan Batı Hattı'nı tersine akıtarak...

Düşünün, Türkiye'ye ilk doğalgaz Ukrayna, Romanya ve Bulgaristan üzerinden o hattan geliyordu. Şimdi o hattı tersine akıtarak Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Moldova'ya gaz tedarik ediyoruz.

Arkası gelir mi?

Neden olmasın.

Türkiye'nin güçlü doğalgaz altyapısı, bölgesinin en büyük gaz piyasasına sahip olması, spot ve vadeli olarak gaz ticaretine imkan veren bölgesel bir nitelik kazanması doğalgazda ticaret merkezi olma hedefini rahatlıkla gerçekleştirebileceğimizi gösteriyor.

Yakın gelecekte Türkiye bir taraftan Avrupa'nın arz güvenliğine katkıda bulunurken diğer taraftan şeffaf ve güvenilir bir fiyat mekanizması da kurarak dünyada yeni bir rol üstlenecek.

Enerjide geçmişte atılan, şimdi meyveleri alınmaya başlayan bu adımlar devletin Hazinesi'ne döviz kazancı olarak katkı sağlamasının da ötesinde ülkeye çeşitli kazanımlar getirecek.

Ne mi?

Misal, enerji denkleminde bölgede ve AB'de elimiz güçlenecek.

Doğalgazdaki ticaret ortamı finans sektörüne yarayacak. Enerjide yeni yatırımlar istihdama da yarayacak.

Velhasıl, 2017'de 'Milli Enerji ve Maden Politikası'yla atılan taş ürkütülen kurbağaya çoktan değdi hatta geçti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.