'Araçlar zaten yenilenecekti'

Trabzon'da mecliste dolmuşlar gündem oldu: 'Araçlar zaten yenilenecekti' Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Mart ayı toplantıları bugün başladı.  Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun başkanlığında toplanan mecliste gündem dışı söz alan İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, dolmuşların modernizasyonu ile ilgili soru sordu. Çakıroğlu, “Dolmuşlar konusu gündeme geldiğinde ham haliyle konuşulurken, 21. YY uygun başlıklarla bu işe girildi. Baktığımızda evde yenilenmiş araçlar var, araçlara klima takılmış başka bir şey yok.  İnsanların parayla olan temasları noktasında bunun tek hale getirilmesi meselesi vardı ondan da vazgeçildi. Ham çalışmadan eser yok. Sadece araçlar yenilenecek, onlarda zaten hem ekonomik ömrünü tamamlamışlardı. Neden düşünceler hayata geçmedi?” dedi. 

Bunun üzerine Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, “En fazla mesai harcadığım konu Dolmuş Modernizasyonu oldu. Ciddi çaba sarf ettik. Vatandaş ne istiyor? En başta bizim için önemli olan bu!  Halk daha konforlu araç istiyor. Yani yeni bir araç olsun istiyor. Ferah bir ortam olsun istiyor. Güvenli araçlar, şoförle veya yolcular arasında münakaşa olduğunda bunun belgeleneceği sistem kuruslu istiyor.  Şoförlerin davranışları tutumları ile ilgil standartlar konsun. Dolmuşlara standartlar konsun. Engellilere uygun olsun.  Bizde bu konuyu taraflarıyla, gerek şoförler cemiyeti, esnaf odaları, vatandaşlar, yolcular, Ortahisar Belediyesi ve bir çok paydaşla oturduk konuştuk.  12 + 1 sisteminin şu an için halkın beklentilerini karşılayan, esnafın beklentilerini bir ölçüde karşılayan sistem olduğun kanaatine vardık.  12 + 1 sistemi getirerek araçlar büyüdü, ferah oldu. Klimalı olacak. Engellilere uygun hale gelecek. İçinde kamera sistemi olacak, araç çalışırken kamerada çalışacak. Bu şekilde meseleler de çözülmüş olacak. Araç takip sistemi olacak!  0 – 3 yaş aralığında araçlar olacak. Ama esas reform bu değil. Bu bahsettiğimiz hepsinde vardı.  Şu ana kadar Trabon Büyükşehir Belediyesi dolmuşlarla, denetim noktasında her hangi bir ilgisi olmadı. Dolmuşlar kendi sisteminde yürüdü. Yeni sistemde yönetmediğimiz meclisin gündeminde. Bir yönetmelik hazırlıyoruz. Araçlara ve şoförlere standart getiriyoruz.  Dolmuşlara standart getiriyoruz. Toplu taşıma, kamu hizmeti gören araçlar olduğu içinisteyen istediği aksesuarı takamayacak.  Büyükşehir Belediyesi  dolmuş şoförlerine standart getiriyor. Hem devam eden, hem de bundan sonra dolmuş şoförlüğü yapmak isteyenlere sertifika vereceğiz. Ruh hali, suç durumu, fiziki durumu, ehliyeti itibariyle, şehri bilip bilmemesi noktasında değerlendireceği. Sadece bizim belge verdiğimiz insanlar dolmuşlarda şoförlür yapabilecek. Esas reform buradadır.  Yani sadece yenileme, dolmuş dönüşümü değil. Çok ciddi ve bir çok boyutu olan zihniyet dönüşümü ve reformu ortaya koyduk” dedi.

 

Anahtar Kelimeler:
MeclisçakıroğluDOLMUŞ
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.