Genç karşı çıktı

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülen Kanalizasyon Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TİSKİ) genel kurul toplantısında Trabzon’da suya yüzde 20 zam önergesi kabul edildi. Muhalefle birlikte Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç de zammın istişare yapılmadan alındığını belirterek, onay vermedi. 

GENÇ ONAY VERMEDİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde görüşülen Kanalizasyon Trabzon İçmesuyu Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (TİSKİ) genel kurul toplantısında Trabzon’da suya yüzde 20 zam önergesi kabul edildi. Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yapılan zammı onaylamadı. Genç, “TİSKİ Genel Müdürlüğümüz, gerek Büyükşehrimiz ve komisyonumuz tarafından ilçe belediye başkanlarının görüşü alınsaydı daha iyi olurdu. İstişare eksikliğini ifade etmek istiyorum. Trabzon’un 20.sırada olmasına rağmen gelir bakımında da daha alt sıralarda.” diyerek tasarıya onay vermedi. Maliyetlerdeki artışlara dikkat çekilerek en son 2017 yılının sonunda suya zam yapıldığı hatırlatıldı. TİSKİ’nin giderlerini karşılayamadığı belirtilerek yatırım yapmakta güçlük çektiği belirtildi. Türkiye’deki 30 büyükşehirler arasında Trabzon’un su fiyatlarında 20. sırada olduğu aktarıldı. Büyükşehirlerde yapılan zamları sıralayan Murat Üçüncü, “İstanbul’da yüzde 20, Antalya’da yüzde 20, İzmir’de yüzde 25 ama kademeli, Eskişehir’de su zammı kaçınılmaz olmuş denmiş ayın 29’unda su zammı tarifesi belli olacak.” dedi.  Ardından meclise başkanlık yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Vekili Atilla Ataman, zam konusunun savunulacak bir tarafı olmadığını ancak ihtiyaç meselesi olduğu açıklaması yaptı. 

GENÇ, İSTİŞARE EKSİKLİĞİ VAR

İlçe belediye başkanların su zammı konusunda görüşlerinin alınmasını isteyen Genç, “Konuştuğumuz konu büyükşehir belediyemizi ilgilendiren durum olsa da toplumsal olarak her ferdini ilgilendiren sosyal bir konu. Bu konuda yetkili karar merci Büyükşehir Belediyemiz ve meclisimizdir. Ben isterdim ki dışarıya çıktığımız zaman yetkimiz olmasa bile Ortahisar Belediye Başkanı olarak yüzde yüz sorumluluk kendime atfettime göre veya halkımız bir şekilde bakışı gereği olarak belediye başkanlarımızın da burada olmasalar bile bütün ilçelerimizi ilgilendiren mesele. Gerek komisyonumuz gerek idaremiz bu konuda belediye başkanların görüşünü alsa iyi olur. Çünkü halk sokağa çıktığı zaman TİSKİ’ye zammı sormayacak. Belediye başkanlarına soracak. Biz de bu sorumluluğumuzu, gerekçelerimizi ifade edebilmek için komisyonumuzun burada sunduğu gerekçelerin daha detaylı şekilde gerek TİSKİ Genel Müdürlüğümüz, gerek Büyükşehrimiz ve komisyonumuz tarafından ilçe belediye başkanlarının görüşü alınsaydı daha iyi olurdu. İstişare eksikliğini ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

“GELİR BAKIMINDAN DA DÜŞÜK SIRADAYIZ”

Enflasyon oranında zam talep eden Genç, “Bu sadece suyun maliyet hesabının üzerine konulması gereken yerde gerekmeyen bir hesapla tayin iş değildir. Çok ciddi kanalizasyon işi yapılır. Empati yaparak konuşuyoruz. Bir şeyler yapması için kendi gelirini artırması lazım ona katılıyorum. Trabzon’un 20.sırada olmasına rağmen gelir bakımında da daha alt sıralarda. Ben de bütçe hazırlayan kurumun başındayım. Gereksinime artan maliyet oranlarına katılıyorum. Şuan ki ekonomik durumumuzu ve halkımızın durumunu da göz önüne aldığımızda artışı çok fazla buluyorum. Geçen yıl zam yapılmayışın eksiğini bu yıl ki oranı yükselterek tamamlamanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Enflasyonun düşüşünü de göz önüne aldığımızda bunu yüksek buluyorum. Teklifim şu en azından enflasyonla orantılı bir şekilde zam yapalım.” şeklinde açıklamalara yer verdi.

TÜM İLÇELERE EŞİT TARİFE İSTEDİ

Bütün ilçelere eşit tarife uygulanması gerektiğini söyleyen Genç, “Ortahisar olarak diğer ilçelere nazaran daha yüksek oranda su parası halkımız ödüyor. Diğer büyükşehirlerde de böyle uygulama var. Biz büyükşehir olmuşsak bütün ilçelerimizle beraber aynı statüye kavuşmuşsak bu farkın giderilmesi konusunda bir düşünce var mıdır?”  diye sordu. CHP Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, “Bana sorarsanız bu suyun maliyeti 1 lira 25 kuruş. Kayıp kaçak yüzde 50’nin üzerinde. Kayıp kaçağı düştüğün zaman su 75 kuruşa düşüyor. Yüzde 25 de kar koydun. Demek ki bu suyun maliyeti 1 lira. Hükümet yetkilileri TÜİK verilerine göre Türkiye’de enflasyon 8.50 olduğunu açıkladı. İçmesuyu hesaplarını yaparken de Trabzon’da içme suyunun büyük bölümü cazibeli. Çünkü masrafınız yok. Evet, geldiğimiz noktada zam kaçınılmaz oldu. Ama gelin bunu halktan da enflasyon oranında alalım. Memura, işçiye, emekliye, dar gelirliye devletin ön gördüğü zam oranında yapalım.” Diye konuştu.

ÇAKIROĞLU, “DUVARA TOSLAYAN TOSLAMIŞ”

Öz kaynakların artırılmasına dikkat çeken İYİ Parti Büyükşehir Belediye Meclisi Gurp Başkan Vekili Davut Çakıroğlu, “TİSKİ’nin en büyük giderlerinden bir tanesi de elektrik parası. Zam yapmadan nasıl ki önceki dönemde zam yapılmadı bu dönem suyu ucuz verelim onları mutlu edelim diyerek yapılmış bir şey değil. Seçim yılında zam yapılmadı. Bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Daha önceki yıllarda Ortahisar Belediyesinde söylemiştim. TİSKİ ile geçmişim tuhaf. Ne söylediysem TİSKİ’den bana cevap verilmiş ‘Duvara çarptı, şuraya tosladı.’ gibi. Bugün çok mutluyum. Toslayan ben değilmişim. Toslayan toslamış.” şeklinde belirtti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.