Fındık üreticisi isyan etti

Fındık üreticisi Altun, Toprak Mahsulleri Ofisinin açıkladığı fındık fiyatının üreticiyi intihara sürüklediğini söledi...

Trabzon’da fındık hasadı için bahçeye giren ve toplama işlemini bitiren üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 10,5 lira fiyatın fındığın maliyetini karşılamadığını belirterek TMO’nun üreticiyi açıkça intihara sürüklediğini söyledi. Yaklaşık 15 gün bahçede fındık hasadı yapan üreticiler, açıklanan fındık fiyatından ve rekolteden memnun olmadıklarını belirtti. TMO tarafından açıklanan Giresun kalite fındık için 10 lira 50 kuruş, levant kalite fındık için 10 lira fiyatın maliyeti karşılamadığından yakındı. Üretici Yusuf Ziya Altun, açıklanan fiyatların üreticiyi intihara sürüklediğini söyledi.

ÜRETİCİ PERİŞAN VAZİYETTE

Memleketi Yomra’da 15 gün bahçede fındık hasadı yapan ve şu an kurutma işlemini gerçekleştiren fındık üreticisi Yusuf Ziya Altun, “Fındığın fiyatının 10,5 ve 10 liradan açıklanması büyük yanlışlıktır. TMO burada belki iyi niyetli bir açıklama yaptı ama bu üretici için çok kötü oldu. Geçen yıl böyle bir açıklama yapmadılar ve fındık 13 liradan alındı. Geçen yıl fındığı ilk satan kişilerden olarak 11 liradan fındığımı hemen sattım, 2 hafta sonra bu fiyat 13 liraya kadar çıktı. Bugünün şartlarında fındığın bol olmasından ve açıklanan fiyat üreticiye ihanet ve üreticinin intihara sürüklenmesidir. Üretici perişan vaziyette. Fındığı zor bela topladım ama kurutmak bile içimden gelmiyor. Çünkü maliyetini karşılamıyor.” ifadelerini kullandı.

TMO ÖYLE ŞARTLAR İSTİYOR Kİ

Fındık üreticisi Yusuf Ziya Altun, “Akrabalarımdan fındıklarını TMO’ya vermek için Arsin’e gidenler oldu. Fındıklarını almak için oradaki yetkililer inanılmaz şartlar istedi. Aşırı kuru, aşırı nemsiz vs. isteklerde bulunmuşlar. Bu yetkililer hiç gökyüzüne bakmıyor, hiç evden, kurumdan dışarı çıkmıyor mu? Görmüyorlar mı havanın hâlini! Bu insanlar fındıklarını hangi güneşte kurutacak? TMO’nun fındık alacağına da inanmıyorum, sırf ortaya laf atmak için açıklama yaptılar.” sözlerini kullandı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.